Utjecaj spona na tlačnu nosivost betonskih stupova - Radnić, Jure; Harapin, Alen, inženjer građevinarstva; Banjad Pečur, Ivana (2008)
Prikazani su rezultati eksperimentalnih ispitivanja utjecaja spona na tlačnu nosivost i deformabilnost centrično opterećenih betonskih stupova kvadratnoga poprečnog presjeka. Istražen je utjecaj čvrstoće betona te razmaka i ploštine spona na graničnu nosivost i deformabilnost stupova. Rezultati pokazuju da se granična nosivost i granično skraćenje ispitivanih stupova povećava s povećanjem količine poprečne armature, pri čemu je primaran utjecaj razmaka spona, a ne njihova debljinu
Bibliografija: 13 jed.
Summary ; resume ; rezjume ; Zusammenfassung
Keywords: Betonski stupovi -- Naprezanje -- Proračuni