Djelovanje vjetra na mostove prema europskoj normi - Čaušević, Mehmed; Špalj, Ivica; Žic, Elvis (2008)
Uz kratak opis djelovanja vjetra na konstrukcije prema Eurokodu 1 posebno se opisuje to djelovanje na mostove. Prikazane su pojave vrtložnog djelovanja i pojam aerodinamičke stabilnosti poprečnih presjeka mostova. Primjerima je pokazano kako su ublažene amplitude vertikalnih oscilacija mostova Storebaelt i Osteroy ugradnjom usmjeravajućih krilaca na izloženoj i neizloženoj strani poprečnog presjeka. Autori oviom radom žele upozoriti projektante na fenomene aerodinamike mostova
Bibliografija: 12 jed
Summary ; resume ; rezjume ; Zusammenfassung
Keywords: Mostovi -- Aerodinamičke karakteristike