Influence of saw blade clearance over the workpiece on tool-wear - Siklienka, Mikulaš (Array, 2008)
U radu su izneseni rezultati eksperimentalnih mjerenja trošenja alata u procesu piljenja hrastovih uzoraka kružnom pilom u ovisnosti o visini ispona lista pile iznad obratka. Piljeno je s isponom pila 5 i 50mm. Za eksperimentalno piljenje upotrijebljene su kružne pile izrađene od alatnog čelika proizvođača Pilana. Mjerenja su provedena;;u Zavodu za obradu drva Tehničkog sveučilišta u Zvolenu, na stroju tipa DMMA-36, proizvedenome u tvrki Reszelski Zaklad Przemyslu Lesnictwa u Reszelu. Trošenje alata izmjereno je uz pomoć dvaju parametara; mjeren je radijus zaobljenosti oštrice rn i parametar istrošenosti oštrice SV. Rezultati trošenja alata prikazani su u ovisnosti o ukupnoj duljini odvojenih čestica te o ukupnoj duljini propiljenih uzoraka. Promjenom ispona kružne pile od 5 mm na 50 mm i pri visini piljenja 30 mm potrebno je ispiliti gotovo dva puta veću duljinu uzoraka da bi se postigla jednaka ukupna duljina odvojenih čestica. Rezultati mjerenja pokazali su da je u ovisnosti o ukupnoj duljini ispiljenih uzoraka istrošenost rezne oštrice manja ako se pili s većim isponom alata kružne pile iznad obratka