Fibers of secondary ligno-cellulose materials and their influence on properties of insulating fiberboards - Luebke, Henrich (Array, 2008)
U radu je istraživan utjecaj djelomične zamjene vlakanaca osnovne sirovine (mekih vrsta drva) vlakancima dobivenim brušenjem već izrađenih ploča na svojstva izolacijskih ploča vlaknatica. Upotrebljena vlakanca karakterizirana su frakcijskim sastavom duljine vlakanaca prema McNett-u (STN 50 0289) primjenom uređaja za mjerenje duljine pojedinog vlakanca u ispitivanoj vodenoj disperziji (ADV). Osim navedene, primjenjena je i Brecht-Hollova ( STN 50 0289) određivanja količine vode zadržane u vlakancu, brzine odvodnje i mjerenja defibratorskih sekundi. Izrađene su i pripremljene ploče s različitim udjelom vlakanaca dobivenih brušenjem. Ispitana su;;mehanička svojstva (savojna čvrstoća i vlačna čvrstoća okomito na površinu ploče) te fizikalna svojstva (debljinsko bubrenje, upijanje vode, toplinska vodljivost, prolaznost topline, specifična toplina i prostorna specifična toplina) tako pripremljenih izolacijskih ploča vlaknatica