Pilanarstvo u Republici Hrvatskoj : II. dio : hrvatsko pilanarstvo u novom tisućljeću - Ištvanić, Josip (Array, 2008)
Sažetak: U radu je dan prikaz trenutačnog stanja i predviđanje budućeg stanja u hrvatskom pilanarstvu. Prikaz se temelji na dostupnim podacima o sadašnjem stanju te na fragmentima i citatima iz raznih studija i radova u kojima su izneseni scenariji doga|anja u neposrednoj budućnosti. Hrvatska ima vrlo dugu tradiciju u obradi drva, koja se temelji na prvim industrijskim kapacitetima što su pripadali pilanama i proizvodnji piljene građe. Na tehnologiju i promjene u hrvatskom pilanarstvu u novom tisućljeću utjecalo je više činilaca, od kojih su najvažniji promjena u kvaliteti trupaca, razvoj domaće i svjetske finalne obrade drva te opći razvoj strojeva i opreme. Općenito, sektor drvne industrije Republike Hrvatske obilježava velik broj malih poduzeća i razmjerno mali broj velikih proizvođača. Osobito je zamjetan problem prevelikog kapaciteta pilanske industrije, koji je još uvijek tri puta veći od dopuštenog etata sječe u našim šumama. Najveći se dio piljene građe koji se proizvede na našim pilanama izvozi, pretežito u zapadnoeuropske zemlje. Izvoz je, naime, uvjet opstanka industrijske obrade drva u situaciji relativno vrlo niske potražnje na domaćem tržištu. Strateško je pak opredjeljenje države i drvne branše da se struktura izvoza drvnih proizvoda izmijeni u korist proizvoda višeg stupnja finalne obrade.