Statistička i dinamička analiza prostorne lančanice - Travaš, Vanja (Array, 2008)
Prikazana je statička i dinamička analiza ravninskih i prostornih visećih kabela. U praksi postoje konstrukcijski elementi mehaničko ponašanje kojih se može opisati idealiziranim matematičkim modelom ovješenoga elastičnog kabela. Primjer za to su vlačno opterećeni kabeli visećih i ovješenih mostova. Razumijevanje njihova ponašanja bitno je za analizu stabilnosti ovješenih konstrukcija. U radu je primijenjen sustav nelinearnih jednadžbi za određivanje inicijalnog oblika kabela