Stare crkve u Cetinskoj krajini - Regan, Krešimir (Array, 2008)
Naziv Cetina ili Cetinska krajina zemljopisno označuje zapravo područje srednjega i gornjega toka rijeke Cetine, od njezinih izvora podno Dinare (najznačajniji su Milaševo, Vukovića vrelo i Četnikovo vrelo) pa do ulaska u kanjon ispod Trilja. To se područje, s površinom većom od 1500 km2, poklapa s povijesnim prostorom negdašnje srednjovjekovne Cetinske županije koja je za mletačke uprave dobila naziv Cetinska ili Sinjska krajina kako se često i danas naziva. Izvan su se njezina sastava nalazili tek sjeverozapadni dijelovi današnje krajine koji su bili u sastavu Kninske županije, a tijekom 12. ili 13. st. posebna Vrhrička (Vrlička) županija. Stoga se može reći da je Cetinska ili Sinjska krajina jedna od najstarijih hrvatskih povijesnih regija i cjelovit prostor koji stoljećima nije mijenjao svoje granice