Transfer of governance culture : a case study of socio cultural barriers for institutional adaptation in Croatia - Poljanec-Borić, Saša (Array, 2008)
Rad diskutira empirijska istraživanja kulturnih odnosa službenika Republike Hrvatske i EU. Istraživanje identificira nekoliko socio-kulturnih prepreka u hrvatskoj administraciji koje treba smatrati kulturnim deficitom upravljanja. “Deficit” je detektiran kroz “neprijazna iznenađenja” u Sporazumu (South Stability Pact Agreement SSPA) i “sukobima” s kojim su se susreli službenici iz zemalja EU u svojim odnosima s hrvatskim službenicima koji su bili uključeni u SSPA. “Deficit” se odražava kroz tri prepreke: a) manjak vizije ili vrijednosna dezorijentacija, b) katatoničko ponašanje ili iracionalna administracija i c) “ne talasaj” kultura ili sindrom inercije. S druge strane lokalna administracija identificirala je dva “pojačala” transfera: a) aspiracija vertikalnoj mobilnosti i b) historijska (superiorna) gospodarska misija. U diskusiji se argumentira da dva od tri deficita upravljanja ovise o putu i zajednički su svim post-totalitarnim društvima. Međutim, jedan deficit je označen kao “situacijski”, prema tome specifičan za svaku zemlju i povezan je s zakašnjelom akcesijom EU. Pojačala upravljanja objašnjena su kao subjektivne kategorije povezane s individualnim aspiracijama i razvojem karijera. U zaključku je predloženo da oklijevajuće perspektive integracije Republike Hrvatske potiču petrifikaciju post-totalitarnih nedostataka u praksi upravljanja