Anthony Giddens : refleksivna projekcija osobnosti - Zlatar, Jelena (Array, 2008)
U ovom ću radu pokušati objasniti pojam refleksivne projekcije osobnosti koji uvodi Anthony Giddens. Što je refleksivna projekcija osobnosti, koji su njezini uzroci, kako se definira i kako se manifestira u svakodnevnom životu i međuljudskim odnosima, pitanja su na koja ću pokušati odgovoriti. Živimo u posttradicionalnom društvu u kojem norme, vrijednosti i sustavi koji su vrijedili u tradicionalnim društvima više nemaju veliku ulogu u životima pojedinaca. Nestajanje jasnih obrisa i principa ponašanja, kako na osobnoj, tako i na široj socijalnoj razini, prisiljava pojedinca da odgovore potraži na drugim mjestima i da identitet kreira drukčije nego prije. Na osobnoj razini, to se manifestira pojačanom, tj. izmijenjenom refleksivnošću, koja se kroz osobni monitoring usmjerava na stvaranje osobnosti. Proces koji se odvija u izmijenjenoj refleksivnosti Giddens naziva refleksivnom projekcijom osobnosti, ona se provodi stalnim monitoringom, a kao svoj rezultat ima trajektorij osobe