Everyday life of disabled persons in Slovenia : the case of family life and leisure time - Boškić, Ružica (Array, 2008)
Tema ovog rada je svakidašnji život osoba s invaliditetom u Sloveniji i nejednakosti naspram ostale populacije. Privatni je svakidašnji život osoba s invaliditetom često zapostavljen u političkim pokušajima za ujednačenje mogućnosti osoba s invaliditetom s ostalim građanima. U ovom smo se članku fokusirali na dva područja privatnog života – obiteljski život i slobodno vrijeme i na to, kako na njihovo doživljavanje utječu tri faktora, koje su u svome radu ispostavili Lutz i Bowers (2005). Osnovni zaključak je, da spol i starost osobe s invaliditetom, vrijeme nastanka i vrsta invaliditeta važno utječu na svakidašnji život osoba. Invaliditet strukturira njihov svakidašnji život, a usmjerenost na povredu je osnovni činitelj koji utječe na mogućnosti formiranja obitelji i provođenja slobodnog vremena