Homophobia and violence against gays and lesbians in Slovenia - Kuhar, Roman, sociolog (Array, 2008)
Autori prezentiraju i kritički analiziraju niz različitih empirijskih istraživanja o homofobičnom nasilju u Sloveniji. Postojeća istraživanja o nasilju nad gej i lezbijskom populacijom pokazuju veliki stupanj verbalnog, fizičkog i seksualnog nasilja koje su doživjeli pripadnici te populacije, te istovrEmeno ukazuju na slabo prepoznavanje tog nasilja u društvu. Prema javnom mnijenju i rezultatima istraživanja Slovenija je i dalje homofobično društvo. Nasilje je sastavni dio svakodnevnog života gej i lezbijske populacije u Sloveniji. Više od polovice ispitanika, uključenih u istraživanje svakodnevnog života te populacije, reklo je da su barem jednom bili žrtve nekog oblika nasilja. Najčešće se homofobično nasilje događa na javnim mjestima. Zbog toga prva dva dijela ove studije obrađuju temu različitih oblika nasilja u školama kao specifičnoj sredini te općenito na javnim mjestima. U trećem dijelu studije autori obrađuju drukčiju vrstu nasilja za koju tvrde da je najproblematičnija i protiv koje se vjerojatno najteže boriti. To je društveno skriveno i nevidljivo nasilje koje proizlazi iz heteronormativnosti i takozvanog heteronormativnog panoptikona. Pojavljuje se u različitim oblicima: od stalnog straha od “otkrivanja” i straha pred nasiljem do samopovređivanja zbog internalizirane homofobije