Primjena simulacijskih modela za poreznu reformu u Sloveniji - Čok, Mitja (Array, 2008)
Slovenija je 2007. godine provela opsežnu reformu svoga poreznog sustava. Kako bi se ocijenili različiti reformski prijedlozi, uključujući i prijedlog flat-taxa, te njihov cjelokupni učinak na pojedinačne obveznike i državni proračun, izrađen je statički mikrosimulacijski model koji je kombiniran s rješivim modelom opće ravnoteže. Modeli se koriste velikom i opsežnom bazom podataka (uzorak pokriva 6% populacije) dobivenom od ministarstava i državnih agencija, koja se pokazala pouzdanim sredstvom tijekom uvođenja reforme. U radu su prikazana glavna obilježja obaju modela i rezultati različitih reformskih scenarija, uključujući one koje je odobrio parlament te su postali dijelom slovenskoga poreznog sustava