Živjeti dulje, raditi dulje : kako ostvariti zaj cilj na tržištu rada? - Vodopivec, Milan (Array, 2008)
Starenje stanovništva i popratno smanjenje radne snage stvorit će znatnu teškoću ekonomskom rastu i potencijalno ugroziti ekonomsko blagostanje dijela starijeg stanovništva. Stoga dulji rad postaje imperativ. Međutim, produljenje radnog vijeka nije jednostavno zato što radnici ne žele raditi dulje i zato što su poslodavci neskloni zapošljavanju starijih radnika. Kao mjere za motivaciju radnika da rade dulje u ovom se radu predlažu poticaji koji se odnose na umirovljenje te ponuda privlačnih i fleksibilnih radnih sporazuma. Kako bi se potaknulo poslodavce da zaposle starije radnike, u radu se predlaže uklanjanje prepreka što ih nameću restriktivne institucije tržišta rada, povećanje ljudskog kapitala cjeloživotnim učenjem i rješavanje pitanja dobne diskriminacije. Mogućnosti produljenja radnog vijeka također će rasti s poboljšanjem zdravlja starijih radnika