Produktivna državna potrošnja, blagostanje i dinamika tečaja - Tervala, Juha (Array, 2008)
U ovom se istraživanju analiziraju posljedice produktivne državne potrošnje na međunarodnu transmisiju fiskalne politike. Uobičajeni nalaz spominjan u literaturi koja proučava makroekonomiju nove otvorene ekonomije jest da fiskalni šok uzrokuje deprecijaciju tečaja. Radom je dokazano kako ponašanje tečaja ovisi o produktivnosti javne potrošnje. Ako je produktivnost dovoljno visoka, fiskalni šok aprecira tečaj. U radu je također prikazano kako uvođenje produktivne državne potrošnje potiče domaće i strano blagostanje, u usporedbi sa situacijom kada javna potrošnja znači gubitak resursa, odnosno kada je usmjerena u neproduktivne svrhe. To se događa zbog pozitivnog utjecaja produktivne javne potrošnje na privatnu potrošnju u obje zemlje iz promatranog modela