Antimutagenic effects of vitamin C against oxidative changes induced by quinolones - Arriaga-Alba, Myriam (Array, 2008)
Kinoloni su antibiotici širokog spektra koji djeluju na Gram-pozitivne i Gram-negativne bakterije. Stvaraju reaktivne metabolite kisika što mogu oštetiti strukturu stanica i time narušiti zdravlje ljudi. Da bi se taj rizik smanjio, koristi se vitamin C koji medutim može imati i suprotno djelovanje: u prisutnosti dvovalentnih iona metala potice Fentonovu reakciju, što dovodi do stvaranja hidroksil radikala (HO˙) koji oštecuju stanicu. Svrha je ovoga rada utvrditi antioksidativna i prooksidativna svojstva vitamina C ispitivanjem njegova utjecaja na peroksidaciju lipida i mutagenezu induciranu kinolonima poput nalidiksinske kiseline i norfloksacina iz soja bakterije Salmonella typhimurium TA102.