Biotechnological utilisation of fusel oil, a food industry by- product : a kinetic model on enzymatic esterification of i-amyl alcohol and oleic acid by candida antarctica lipase B - Nemestothy, Nandor (Array, 2008)
Sažetak: Patočno je ulje („fusel oil“) nusproizvod destilacije, a njegov je glavni sastojak izoamilni alkohol čijom esterifikacijom nastaju esteri. U ovom je radu ispitana esterifikacija oleinske kiseline s izoamilnim alkoholom u n-heptanu pomoću lipaze B izolirane iz kvasca Candida antarctica (preparat Novozym 435). Primijenjen je složeni kinetički model pingpong bi-bi mehanizma, pri čemu je uzeta u obzir pojava inhibicije. Parametri modela određeni su numeričkim metodama. Utvrđeno je da je za rezultate pokusa i opis enzimske reakcije najprikladniji model sa 4 parametra