Source parameters of the significant eartquakes in Egypt, 1992-1998 interred from the P-waves magnitude spectra of teleseismic seismograms - Hussein, H. M. (Array, 2008)
Sažetak: Koristeći magnitudni spektar P-valova vertikalne komponente širokopojasnih seizmograma dalekih potresa, određeni su prosječni parametri izvora za pet značajnih potresa s magnitudama Mw ³ 5.7 koji su se dogodili u Egiptu (potres kod Kaira iz 1992, Aleksandrije 1998. i tri potresa u zaljevu u Aqaba regiji izme|u 1993. i 1995.). Magnitudni spektar predstavlja spektar gusto}e amplitude brzine u izvoru potresa, iskazan u jedinicama magnitude. Za procjenu parametara izvora korišten je maksimum magnitudnog spektra te period na kojem je opažen maksimum. Kritični period odre|en je pomoću dvije metode. Dobiveni parametri uspore|eni su s onima koji su izvedeni u prethodnim studijama. Rezultati pokazuju da u području magnituda 5,5 č 7,2 kritični periodi iznose 1,29 č 11,6 s, duljine rasjednih pukotina 5,5 č 50 km i pad napetosti od 0,5 č 4,8 MPa. Za tri potresa u zaljevu Aqaba pad napetosti pokazuje trend pove}anja sa seizmičkim momentom. Potres iz 1995. u zaljevu Aqaba magnitude Mw = 7,2, najjači potres koji se u prošlom stolje}u dogodio u Egiptu, složeniji je u odnosu na druge potrese. Kritični period ovog potresa ovisan je o azimutu zbog složenosti i izražene usmjerenosti pucanja rasjeda. Za potres iz 1995. procijenjeni su i dodatni parametri izvora u smislu modela nehomogenog izvora. Ti parametri su radijus zone početnog rasjedanja, pomak duž nje, lokalni pad napetosti te okolna napetost rasjedanja. Prosječni pad napetosti za potrese u Kairu 1992. i Alexandriji 1998. ve}i je nego za potres u zaljevu Aqaba 1993.Procijenjeni seizmički moment dobiven upotrebom magnitudnog spektra uz pretpostavku jednostavnog izvora dobro se podudara s procjenama pomoću drugih metoda, dok pretpostavljeni složeniji izvor daje manje vrijednosti