Effect of different maceration treatments on free and bound varietal aroma compounds in wine of Vitis vinifera L. cv. Malvazija istarska bijela - Radeka, Sanja (Array, 2008)
Sažetak: Tijekom dvogodišnjeg istraživanja praćen je utjecaj različitih postupaka klasične maceracije masulja pri 20 oC (10, 20 i 30 sati) i hladne maceracije pri 7 oC (10, 20 i 30 sati) na koncentraciju slobodnih i vezanih monoterpena, te ukupnih fenola u vinima istarske Malvazije. Monoterpenski alkoholi linalol, a-terpineol, citronelol, nerol i geraniol određeni su metodom plinske kromatografije prethodnom ekstrakcijom na sorbensu oktadecilsilicijevom dioksidu (C18) uporabom otapala pentan:diklormetan (2:1), a ukupni fenoli spektrofotometrijski s Folin–Ciocalteu reagensom. Analizirana su vina senzorski ocijenjena Buxbaum metodom. Iz dobivenih se rezultata vidi da je najviše linalola i geraniola u vinu istarske Malvazije (najraširenije bijele vinske sorte u Istri), a postupcima maceracije masulja značajno se povečava koncentracija slobodnih i vezanih monoterpena u usporedbi s kontrolnim uzorkom vina dobivenog bez maceracije. Koncentracija oksidaciji podložnih fenola kudikamo je manja u vinima proizvedenim hladnom maceracijom, dok u postupcima maceracije na 20 ºC proporcionalno raste koncentracija ukupnih fenola koji negativno utječu na kakvoču vina, uzrokujući jači intezitet boje i gorčinu okusa