Analysis of rainfall records (1923-2004) in Atar-Mauritania - Ould Cherif Ahmed, A. (Array, 2008)
Sažetak: U području Adrara, posebno u Ataru (glavnom gradu pokrajine Adrar) i okolnim selima duž Seguelli sliva proučavao se manjak vodenih resursa u odnosu na političke odnose i stanovništvo tog područja kroz duže vrijeme. To je područje karakterizirano čestim periodičnim sušama i nedostacima vode. Usprkos poku{ajima da se taj problem prebrodi, život i poljoprivreda su i dalje ugroženi u jednoj od najvažnijih oaza u tom području. Ova studija analizira periodi~nost vremenskog niza oborine u Ataru, trendove niza i njegov me|uodnos s površinskom temperaturom mora. Pri analizi trenda koristio se neparametarski Spearman-ov test, dok je perzistencija analizirana putem autokorelacije. Tako|er se koristio i spektar snage i harmonijska analiza za odre|ivanje frekvencija i periodičnosti. Tendencija vremenskog niza oborina u Ataru pokazuje ki{ne periode u dvadesetim i pedesetim godinama 20. stolje}a i smanjenje oborine od kasnih pedesetih godina 20. stoljeća. Dugotrajni periodi su{e pojavljuju se tijekom 70-tih istovremeno sa su{om u Sahelu. Analiza perzistencije ukazala je na postojanje dvogodi{njih komponenti u godi{njoj i dvomjesečnoj oborini u zadnje tri dekade. Povr{inske temperature mora Atlantika, Indijskog i Pacifičkog oceana utjecale su na količinu oborine u Ataru u razdoblju od 1923. do 1992. godine