Xylanase production by Aspergillus niger LPB 326 in solid-state fermentation using statistical experimental designs - Maciel, Giselle Maria (Array, 2008)
Sažetak: U radu je istražena proizvodnja ksilanaze na lignoceluloznoj podlozi od otpadaka šećerne trske i sojine sačme s pomoću plijesni Aspergillus niger LPB 326. Ispitan je utjecaj različitih varijabli pa je proizvodnja optimirana primjenom statističkog eksperimentalnog dizajna. Najbolja aktivnost ksilanaze postignuta je upotrebom podloge s 10 g otpadaka šećerne trske i sojine sačme u omjeru 65:35, navlaženoj do 85 % pocetne vlažnosti otopinom hranjivih soli sastava (u g/L): CuSO4 0,4; KH2PO4 1,5 i CoSO4 0,0012; inkubiranoj tijekom 4 dana pri 30 °C. U tim uvjetima postignuta je aktivnost ksilanaze od 3099 IU/g suhe tvari