Uporaba deemulgatora za odvajanje vode od antracenskog ulja - Zečević, Nenad (Array, 2008)
U radu je pokazana uporaba deemulgatora za odvajanje homogene smjese antracenskog ulja i vode. Emulzija antracenskog ulja i vode sadržavala je oko w = 10•10-2 vode. Voda je stvarala vrlo velike poteškoće u manipulaciji navedenog ulja prilikom proizvodnje uljno-pećne čađe. Budući da se radilo o količini od oko 800 tona ulja te da je plamište antracenskog ulja od 100 do 105 °C, nemoguća je bila uporaba klasičnih metoda otparavanja i destilacije navedene emulzije. Kao potencijalna mogućnost, pokazala se primjena različitih deemulgatora za odvajanje emulzije vode i antracenskog ulja. Uzorna količina dodanog deemulgatora je bila u rasponu od 0,5 do 1,0 g po kg antracenskog ulja. Nakon odvajanja vodene faze od antracenskog ulja maseni udjel vode u uljnoj fazi kretao se od w = 1,0 do 2,9•10-2. Navedenim načinom uspješno je odvojeno oko 720 tona antracenskog ulja s prosječnim masenim udjelom vode od w = 1,73•10-2. U preostalih 80 tona ostala je emulzija vode i antracenskog ulja s prosječnim masenim udjelom vode od oko w = 80•10-2