Analiza proteina spektrometrijom masa - Galić, Nives, kemičarka (Array, 2008)
Opisana je analiza bioloških spojeva spektrometrijom masa (MS) uz ionizaciju elektroraspršenjem (ESI) i matricom pomognutu ionizaciju uz desorpciju laserskim zračenjem (MALDI). Objašnjena je karakterizacija proteinskih posttranslacijskih modifikacija i identifikacija proteina na temelju određivanja molekulske mase peptida (engl. peptide mass fingerprint, PMF) te identifikacija na temelju fragmentiranja peptida (kolizijom inducirana fragmentacija i poslijeionizacijska fragmentacija). Također je dan pregled metoda za kemijsku modifikaciju peptida, čime se omogućuje kvantifikacija i de novo sekvenciranje proteina.