Production of antioxidant nutraceuticals by solid-state cultures of pomegranate (Punica granatum) peel and creosote bush (Larrea tridentata) leaves - Aguilar, Cristobal Noe; Aguilera-Carbo, Antonio; Robledo, Armando; Ventura, Janeth; Belmares, Ruth; Martinez, Diego; Rodriguez-Herrera, Raul; Contreras-Esquivel, Juan Carlos (2008)
Sažetak: U radu je istražena mogućnost primjene lišća grma Larrea tridentata i kore šipka (Punica granatum) kao sirovina za dodatak čvrstim podlogama te proizvodnju antioksidanasa. U središtu je istraživanja kinetička procjena fizikalno-kemijskih promjena tih taninima bogatih sirovina, ističući promjenu udjela polifenolnih spojeva tijekom procesa. Za proces je upotrijebljen soj plijesni Aspergillus niger GH1, koji je praćen tijekom 96 sati. Određ en je udio proteina, sirovih vlakana, lipida, te ukupnih i reducirajućih šećera standardnim AOAC metodama, a udio i sastav tanina ispitani su Folin-Ciocalteau metodom. Kinetički je praćena biodegradacija elagitanina, a nakupljanje galne i elagične kiseline utvrđeno je HPLC metodom. Dobiveni rezultati pokazali su da su kora šipka i lišće grma Larrea tridentata izvrsne sirovine za čvrste podloge i dobar izvor antioksidanasa
Bibliografija: 36 jed
Keywords: Larrea tridentata -- Punica granatum -- Antioksidansi -- Elagična kiselina -- Tanini