Ekstrakcija i separacija kobalta i nikla s ekstraktantima Cyanex 302, Cyanex 272 i njihovom smjesom - Lenhard, Zdenka (Array, 2008)
U radu su ispitane ekstrakcija i separacija kobalta(II) i nikla(II) iz sulfatnih otopina s različitim početnim koncentracijama komercijalnih organofosfornih ekstraktanata Cyanexa 302, Cyanexa 272 i njihovim smjesama, u kerozinu kao razrjeđivaču. Pripravljeni uzorci sadržavali su smjesu nikla(II) i kobalta(II), čije su masene koncentracije bile slične koncentracijama dobivenim izluživanjem siromašnih ruda ili otpadnih sirovina sumpornom kiselinom. Uz omjer masenih koncentracija nikla prema kobaltu (ζNi/Co) 25, eksperimenti su provedeni i s omjerom ζ = 125, da se ispita selektivnost kobalt-nikal iz otopina s mnogo većom masenom koncentracijom nikla nego kobalta. Ekstrakcija sa smjesom otapala provedena je zbog mogućeg sinergističkog učinka. Ostali početni uvjeti (pH, temperatura, obujmni omjer faza ψorganska-vodena i vrijeme kontakta) odgovarali su optimalnim rezultatima dobivenim pri prijašnjim ispitivanjima. Dobiveni rezultati pokazali su utjecaj vrste i početne masene koncentracije ekstraktanta te početnog omjera ζ Ni/Co na ekstrakciju i separaciju kobalta i nikla. Pri ispitivanim uvjetima ekstraktant Cyanex 302 pokazao se boljim od Cyanexa 272. Pri ekstrakciji sa smjesom ispitivanih ekstraktanata nije dobiven očekivani sinergistički, nego antagonistički učinak.