Industrial and municipal wastewater treatment in the sequencing batch reactor - Roš, Milenko (Array, 2008)
Smjesa industrijskih otpadnih vodâ (proizvodnja lakova, boja i pigmenata) i komunalnih otpadnih voda obrađivana je u pilotnom slijednom šaržnom reaktoru (SBR). Rezultati eksperimenata pokazuju da pjenjenje znaeajno utjeee na rad SBR-a, posebice u uvjetima velikih omjera industrijskih i komunalnih otpadnih voda na ulazu u reaktor. Problem pjenjenja je beznaeajan kada se obrađuje mješavina j = 20 % industrijskih otpadnih voda i j = 80 % komunalnih otpadnih voda. S operacijskim ciklusom od 6 sati s anoksienom (faza bez aeriranja) i aerobnom (aeriranom) fazom postiže se željena kvaliteta efluenta za obrađenu otpadnu vodu koja odlazi u recipijent. Operacijski ciklus (aerobna faza) može biti i 60 min kraća ako je sadržaj organskih tvari i dušika pri punjenju reaktora minimalan