Mammalian genome recombineering : yeast, still a helper microorganism of choice? - Vrančić, Mila, biolog (Array, 2008)
Sažetak: Razvoj metodologije rekombinacijskog inženjeringa revolucionirao je funkcionalne studije složenih genoma sisavaca. Pod pojmom rekombinacijskog inženjeringa podrazumijeva se skup in vivo tehnika rekombinantne DNA što se koriste pri manipulaciji vektora za ciljanu inaktivaciju gena procesom homologne rekombinacije u stanici mikroorganizma kao domaćina. Iako je ta metodologija izvorno razvijena u kvasca, svoje je ime dobila tek nakon uspješne primjene slicnih tehnika u stanici bakterije. Od tada je, zbog jednostavnosti umnožavanja, manipulacije i izolacije vektora za ciljanu inaktivaciju gena u sisavaca, bakterija Escherichia coli postala glavni pomoćni mikroorganizam za proučavanje funkcionalne genomike. Ipak, u nekim se pokusima funkcionalne genomike još uvijek koristi kvasac kao jedinstveni domaćin za manipulaciju odsječaka genoma sisavaca veličine i do nekoliko milijuna parova baza