Changes in the fatty acid composition of brain and liver phospholipids from rats fed fat-free diet - Delaš, Ivančica (Array, 2008)
Sažetak: Ovo je istraživanje provedeno da bi se utvrdio učinak nemasne dijete, deficitarne;;esencijalnim masnim kiselinama, na sastav masnih kiselina glicerofosfolipida mozga i jetre;;štakora. Poseban je interes usmjeren na stereokemijsku raspodjelu masnih kiselina vezanih na;;sn-1 i sn-2 položaj. Životinje su podijeljene u dvije skupine i hranjene kontrolnom ili;;nemasnom dijetom tijekom dva tjedna. Primjenom kromatografije na koloni i tankoslojne;;kromatografije iz ekstrakta ukupnih lipida mozga i jetre izdvojene su ove frakcije:;;fosfatidilkolin (PC), fosfatidiletanolamin (PE) i fosfatidilinozitol+fosfatidilserin (PI+PS).;;Fosfolipidne su frakcije obrađene fosfolipazom A2 i masne kiseline s položaja sn-1 i sn-2;;odvojeno prevedene u metilne estere i analizirane plinskom kromatografijom. Kod životinja;;hranjenih nemasnom dijetom utvrđeno je povecanje udjela nezasićenih masnih kiselina na;;položaju sn-1 PI+PS frakcije jetre i mozga, te PE frakcije mozga. U ostalim frakcijama nisu;;nađene statistički značajne promjene omjera zasićenih i nezasićenih masnih kiselina.;;Analizom udjela pojedinih masnih kiselina u nekim frakcijama utvrđeno je statistički;;značajno smanjenje udjela palmitinske (PA, 16:0), stearinske (SA, 18:0) i nervonske (NA,;;24:1n-9) kiseline i/ili značajno povećanje udjela eikozaenske (ENA, 20:1n-9), arahidonske;;(AA, 20:4n-6) i dokozaheksaenske (DHA, 22:6n-3) kiseline. Zaključeno je da se u;;glicerolipidima mozga i jetre štakora hranjenih nemasnom dijetom nedostatak esencijalnih masnih kiselina djelomično nadoknađuje endogenom sintezom nezasićenih masnih kiselina