Fruit quality of new early ripening strawberry cultivars in Croatia - Voća, Sandra (Array, 2008)
Sažetak: Pokus je obuhvatio sedam kultivara (Clerry, Maya, Alba, Miss, Camarosa, Queen;;Elisa, Elsanta), a plodovi su ubrani u isto vrijeme na početku sezone berbe jagoda. Određivani;;su ovi parametri kakvoće: suha tvar, topljiva suha tvar (TSS), pH, ukupna kiselost (UK),;;TSS/UK, vitamin C, ukupni antocijani, ukupni fenoli, neflavonoidi, flavonoidi,;;antioksidativni kapacitet, reducirajući šečeri, te boja ubranih plodova. Uočene su;;signifikantne razlike u osnovnim kemijskim parametrima istraživanih kultivara. Sorta Elsanta;;imala je statistički opravdano najveći udjel suhe tvari, TSS, omjera TSS/UK, vitamina C,;;ukupnih fenola, neflavonoida, te antioksidativni kapacitet. Najranije dozrele sorte koje su;;obuhvaćene istraživanjem (Alba i Miss) imale su najmanje ukupne suhe tvari, topljive suhe;;tvari, ukupnih fenola i neflavonoida, te najmanju količinu reducirajućih šečera i saharoze.;;Udjel antocijana bio je najveći u kultivarima Camarosa, Miss i Maya, a oni su imali i;;najintenzivniju boju plodova. Iako su vrijednosti parametara kakvoće najranijih sorata bile;;nešto niže nego vrijednosti sorte Elsanta, njihova je kakvoća bila zadovoljavajuća