Ability of intestinal lactic acid bacteria to bind and/or metabolise indole - Nowak, Adriana (Array, 2008)
Sažetak: Crijevna mikroflora može pridonijeti razvoju raka crijeva pomoću tvari koje sudjeluju;;u procesu karcinogeneze. Metaboliti fermentacije proteina u crijevima, kao što su amonijak,;;amini, indol, fenol, skatol i njegovi derivati, imaju toksični učinak. S druge strane, bakterije;;mliječne kiseline što se nalaze u crijevima mogu potaknuti antikancerogene procese, a;;mehanizam njihova djelovanja još uvijek je slabo poznat. Svrha je ovoga rada ispitati;;sposobnost adsorpcije ili metaboliziranja indola in vitro s bakterijama mliječne kiseline,;;izoliranim iz intestinalnog trakta. Bakterije roda Lactobacillus uzgojene su u MRS-podlozi i;;modificiranoj MRS-podlozi s manjom koncentracijom dušika i ugljika. Koncentracija indola u;;podlozi iznosila je od 2 do 20 μg/mL. Nakon uzgoja u MRS-podlozi koncentracija indola;;smanjila se za 1-10 μg/mL, a u modificiranoj za 4,3-6,7 μg/mL. Što je bila veća početna;;koncentracija indola u podlozi, manja je bila njegova koncentracija nakon uzgoja. Interakcija;;živih laktobacila s 10 μg/mL indola smanjila je njegovu genotoksičnost, što je dokazano;;komet-testom u alkalnim uvjetima, dok su nežive bakterije imale malu sposobnost vezanja.;;Smanjenje genotoksičnosti iznosilo je 7-96 %, a nije ovisilo o koncentraciji indola, već o;;podlozi za uzgoj i o bakterijskom soju;;Kljucne rijeci: