Starch depolymerization with diluted phosphoric acid and application of the hydrolysate in astaxanthin fermentation - Fontana, Jose Domingos (Array, 2008)
Sažetak: Razvijen je inovativni postupak hidrolize škroba manioke pomoću razrijeđene 0,1 %- tne fosforne kiseline pri 160 °C. Taj je postupak prikladan za zemlje u razvoju gdje je cijena enzima ograničavajući faktor, a klorovodična kiselina jedini katalizator koji se primjenjuje pri hidrolizi škroba. Primjenom fosforne kiseline nastaje manje nusprodukta hidroksimetilfurfurala nego s klorovodičnom kiselinom. Pri skoro svim uvjetima hidrolize glavni je produkt glukoza, iako nastaju i maltosaharidi stupnja polimerizacije od 2 do 7, ovisno o uvjetima hidrolize. Neutralizacijom kiseline vodenom otopinom amonijaka dobiven je hidrolizat koji može služiti kao izvor ugljika (slobodni šečeri), fosfora (fosfati) i dušika (amonijak) za razne primjene. U radu je navedena mogućnost uporabe hidrolizata kao podloge za uzgoj crvenoga kvasca Xanthophyllomyces dendrorhous pri proizvodnji astaksantina. Otpadne vode od proizvodnje škroba manioke, koje inače zagađuju okoliš, prikladan su izvor dušika u tom postupku