Transgalactosylation/hydrolysis ratios of various β-galactosidases catalyzing alkyl-β-galactoside synthesis in single-phased alcohol media - Mladenoska, Irina (Array, 2008)
Sažetak: Tri mikrobne galaktozidaze, Aspergillus oryzae, Escherichia coli i Klyveromyces marxianus b-galaktozidaza, upotrijebljenje su kao katalizatori sinteze alkil- -galaktozida u monofaznim alkoholnim medijima transglikozilacijom. Njihova selektivnost prema alkoholnim nukleofilima kvantificirana je određivanjem omjera transglikozilacije i hidrolize u smjesama alkohola i vode čiji je udjel vode ispod razine zasićenosti. p-Nitrofenil- -galaktozid uporabljen je kao glikozilni donor u koncentraciji od 10 mM. Ukupna brzina reakcije (transglikozilacija+hidroliza), a i omjer reakcija transglikozilacije (alkoholize) i hidrolize, povećavali su se s većom aktivnosti vode. Pritom je Aspergillus oryzae b-galaktozidaza, koja je inače pokazala relativno slabu ukupnu aktivnost (3,13 μmol/(min·mg) protein), imala najveću selektivnost prema nukleofilu heksanola (0.65). Vrijednosti faktora selektivnosti su u svim ispitanim slučajevima bili ispod jedinice, što upućuje na to da prevladava hidroliza, a ne sinteza. Ukupna brzina reakcije (transglikozilacija+hidroliza) bila je pod jakim utjecajem aktivnosti vode, te je za određenu vrijednost aktivnosti vode rasla prema ovom redoslijedu