Linear regression model of the ash mass fraction and electrical conductivity for Slovenian honey - Kropf, Urška; Jamnik, Mojca; Bertoncelj, Jasna; Golob, Terezija (2008)
Sažetak: Maseni udio pepela je kriterij kakvoće za procjenjivanje botaničkog porijekla meda. Umjesto ovog parametra češće se primjenjuje mjerenje električne vodljivosti (κ). Vrijednost ovisi od udjelu pepela i kiselina u medu, tj. što je veći njihov udjel, bolja je električna vodljivost. Nakon analize 290 uzoraka slovenskog meda (uključujući med od bagrema, lipe, kestena, smreke, jele i medljikovca, te poliflorni med) određen je model linearne regresije za utvrđivanje odnosa između udjela pepela u medu i električne vodljivosti. Dobiveni se model u nagibu jednadžbe razlikuje od modela koji je predložila Međunarodna komisija za med (IHC), ali ne i u odsjeku jednadžbe. Stoga se pri izračunavanju masenog udjela pepela iz rezultata mjerenja električne vodljivosti u uzorcima slovenskog meda može preporučiti slovenski model
Bibliografija: 20 jed
Keywords: Med -- Pepeo -- Električna vodljivost