Sol-gel postupak za pripravu organsko-anorganskih hibridnih materijala - Macan, Jelena, kemijska inženjerka (2008)
Organsko-anorganski hibridni materijali vrsta su nanostrukturnih materijala u kojima su organska i anorganska faza međusobno pomiješane na molekulnoj razini. Anorganska faza u hibridnim materijalima pripravlja se sol-gel postupkom koji obuhvaća reakcije hidrolize i kondenzacije metalnih (većinom silicijevih) alkoksida. Da bi se spriječilo razdvajanje faza tijekom priprave hibrida, poželjno je poboljšati međudjelovanje faza stvaranjem vodikovih ili kovalentnih veza među njima. Kovalentna veza najjednostavnije se uvodi uporabom organski modificiranih alkoksisilana s reaktivnom organskom skupinom koja može reagirati s organskom fazom. Da bi se pripravili hibridni materijali željene strukture, potrebno je podrobno poznavanje mehanizama reakcija hidrolize i kondenzacije. U ovom radu izložit će se utjecaji reakcijskih uvjeta na hidrolizu i kondenzaciju silicijevih alkoksida i organski modificiranih alkoksisilana
Bibliografija: 56 jed.
Summary
Keywords: Sol-gel postupak -- Nanokompoziti -- Organsko-anorganski hibridni materijali -- Hidroliza -- Kondenzacija -- Silicij -- Alkoksidi -- Alkoksisilani