Pročišćavanje efluenta proizvodnje drvenjače organo-zeolitom - Rožić, Mirela (Array, 2008)
Efluenti proizvodnje drvenjače karakterizirani su povišenim koncentracijama organskih onečišćavača, koji generiraju složeni vodeni sustav suspendiranih, koloidno-disperznih i topljivih vrsta. Zbog toga je za obradu takvih efluenata često potrebno integrirati različite dostupne tehnološke procese i metode pročišćavanja. Jedna od alternativnih metoda je sorpcija onečišćavača na modificiranu hidrofilnu ili hidrofobnu vanjsku mineralnu površinu. Ovaj rad obuhvaća konvencionalni proces predobrade koagulacijom s aluminijevim kloridom heksahidratom, AlCl3·6H2O i primjenu HDTMA-Br [C16H33(CH3)3N+ Br-] modificiranog klinoptilolitnog tufa kao sorbensa za poboljšanje učinkovitosti pročišćavanja efluenta proizvodnje drvenjače. Otpadna voda tretirana je uzorcima klinoptilolitnog tufa opterećenih s L = 0,074 do 0,204 mmol g-1 HDTMA. Od ispitivanih modificiranih uzoraka u reakciji s otpadnom vodom, najdjelotvornijim se pokazao uzorak organo- zeolita koji je maksimalno opterećen heksadeciltrimetilamonijevim kationima u obliku dvosloja. Dodatak modificiranog uzorka klinoptilolitnog tufa s masenim udjelom od w = 1,0 % u filtrat dobiven nakon procesa koagulacije, poboljšao je učinkovitost smanjenja kemijske potrošnje kisika od 54,0 % na 65,0 %, ukupnog organskog ugljika od 23,0 % na 40,0 % te boje od 33,0 % na 77,0 %. HDTMA-modificirani klinoptilolitni tuf može se upotrijebiti za obezbojenje i pročišćavanje ispitivane otpadne vode u složenom tehnološkom postupku koji uključuje i neke druge fizikalno-kemijske i/ili biološke metode pročišćavanja