Dvojni lijekovi s identičnim i neidentičnim podjedinicama - Huzjak, Morana (Array, 2008)
Dvojni lijekovi su lijekovi koji sadrže dvije farmakoforne skupine povezane kovalentnom vezom u jednu molekulu. Farmakoforne skupine mogu biti jednake (dvojni lijekovi s identičnim podjedinicama) ili različite (dvojni lijekovi s neidentičnim podjedinicama). Identični dvojni lijekovi mogu djelovati na receptore (receptori biogenih amina, peptidni receptori, Ca2+ kanali, σ-receptori u mozgu, leukotrienski B4-receptori), inhibirati razlieite enzime (enzimi HIV-a, protein-kinaze, prolil-hidrolaza, acil-CoA kolesterol aciltransferaza, spermidin-spermin-N1-acetiltransferaza, S-adenozilmetionin dekarboksilaza), te kao ligandi DNA. Neidentični dvojni lijekovi mogu djelovati na dva različita receptora, dva vezna mjesta na jednom receptoru, dva enzima ili na receptor i enzim