Characterisation and classification of Croatian honey by physicochemical parameters - Šarić, Goran, inženjer prehrambene tehnologije (Array, 2008)
Sažetak: Svrha je ovog istraživanja bila karakterizacija 8 različitih monoflornih i multiflornih;;vrsta hrvatskih medova (ukupno 254 uzoraka iz tri sezone: 2003, 2004. i 2005) temeljena na;;11 uobičajenih fizikalno-kemijskih parametara (maseni udio vode, maseni udio ukupnih;;reducirajućih šečera, maseni udio saharoze, maseni udio pepela, električna provodljivost,;;kiselost, aktivnost invertaze i dijastaze, udio hidroksimetilfurfurala (HMF), udio prolina i kut;;zakretanja svjetlosti). Na razlike u navedenim parametrima određenih u svim uzorcima meda;;utječu različiti faktori, kao što su botaničko porijeklo te klimatske i regionalne prilike. Nakon;;karakterizacije i utvrđivanja svih parametara u uzorcima, rezultati dobiveni od dvije;;monoflorne vrste (bagrem - Robinia pseudoacacia i kesten - Aesculus hippocastanum) i dvije;;multiflorne vrste (cvjetni i livadni) podvrgnuti su statističkim analizama raspoznavanja;;uzoraka. Upotrijebljene su dvije metode: razvrstavanje podataka (eng. cluster analysis - CA) i;;analiza osnovnih komponenata (engl. principal component analysis - PCA), radi utvrđivanja;;mogućnosti diferencijacije hrvatskih medova različitog botaničkog porijekla prema njihovim;;fizikalno-kemijskim profilima. Razvrstavanjem podataka dobivene su dvije skupine, od kojih;;prva odgovara najbolje razvrstanoj skupini meda bagrema, a druga raspršenoj skupini koja se;;sastoji od ostale tri vrste ispitivanih medova (kestenov, cvjetni i livadni). Analizom osnovnih;;komponenata, tj. prvih dviju komponenata dobivena je prosječna vrijednost od 50,5 %;;varijance podataka. Te su dvije statističke metode pokazale da fizikalno-kemijski parametri;;mogu dati dovoljno informacija koje omogućavaju klasifikaciju i razlikovanje četiriju;;različitih vrsta meda ispitivanih u istraživanju (bagremov, kestenov, cvjetni i livadni);;