Automatska metoda kontrole jodnog adsorpcijskog broja u industrijskim pećima za proizvodnju uljno-pećne čađe - Zečević, Nenad (Array, 2008)
Uvjeti rada industrijske peći za proizvodnju uljno-pećne čađe pod utjecajem su raznih ulaznih procesnih varijabli, koje je potrebno kontinuirano i automatski podešavati radi osiguravanja stabilnosti kvalitete krajnjeg proizvoda. Maseni protok ugljikovodične sirovine jedan je od bitnijih ulaznih procesnih veličina kojima se prilagođava adsorpcijska aktivnost uljno-pećne čađe. Adsorpcijska moć uljno-pećnih čađa u industrijskom postupku proizvodnje određuje se laboratorijskom analizom jodnog adsorpcijskog broja. Da bi se postigla što učinkovitija kontrola nad adsorpcijskom kvalitetom čađe, prikazana je kontinuirano-automatska metoda kontrole jodnog adsorpcijskog broja u industrijskim pećima za proizvodnju uljno-pećne čađe. Metoda se temelji na ovisnosti kvalitativno-kvantitativnog sastava otpadnih procesnih plinova nastalih u procesu proizvodnje uljno-pećne čađe o odnosu obujma zraka za gorenje i mase ugljikovodične sirovine (Vzrak : mCH).