Subjektivno ekonomsko zadovoljstvo u tranzicijskim zemljama : istraživanje relativne važnosti makroekonomskih varijabli - Malešević Perović, Lena (Array, 2008)
U ovom se radu kombiniraju podaci iz anketa o zadovoljstvu životom i makroekonomski;;podaci, te se analizira važnost makroekonomskih varijabli za nečije subjektivno;;ekonomsko zadovoljstvo. Takav pristup omogućuje analizu sa subjektivnog stajališta –;;stajališta javnosti, za razliku od uobičajenoga objektivnog stajališta, kad se pretpostavlja;;da ciljevi makroekonomskih politika odražavaju javno mnijenje. Rezultati upućuju na;;sljedeće: inflacija, nezaposlenost i (rast) BDP(a) važni su parametri za ekonomsko zadovoljstvo;;ljudi u zemljama u tranziciji. Štoviše, porast nacionalnog dohotka vodi privremenim;;i trajnim poboljšanjima subjektivnoga ekonomskog zadovoljstva. Pritom postoji;;proces navikavanja, što znači da se pojedinci privikavaju na porast nacionalnog dohotka,;;ali da svi povoljni učinci ne nestaju tijekom vremena. Rast BDP-a i nezaposlenost u;;tranzicijskim su zemljama važniji od inflacije. Postizanje rasta BDP-a važan je cilj ekonomske;;politike, ne samo sa stajališta nositelja ekonomske politike, nego i sa stajališta;;javnog mišljenja, pa treba ustrajati u postizanju tog cilja. Kako je za ekonomsko zadovoljstvo;;ljudi nezaposlenost važnija od inflacije, nositelji ekonomske politike u zemljama;;u tranziciji potencijalno bi trebali revidirati svoju pretežitu orijentiranost na inflaciju.;;Drugim riječima, više bi truda trebalo biti uloženo u smanjivanje nezaposlenosti (što;;može imati negativan utjecaj na inflaciju) nego na obuzdavanje inflacije.