Distribution of residual stresses in near-surface layer of carbon steel at monotonic tension loading - Bockus, S. (Array, 2008)
Zadatak je istraživanja proučavanje karaktera rasporeda, veličine i oznake zaostalih naprezanja po presjeku uzorka pri statičkoj deformaciji (vlačno naprezanje) u stadiju mikro granice razvlačenja, granice razvlačenja i deformacijskog očvršćavanja. Analize dobivenih eksperimentalnih rezultata svjedoče o karakteru mikroplastičnog razvlačenja u podpovršini krutog tijela i njegovom bitnom utjecaju na opći karakter i kinetiku mikroskopske deformacije metala.