The thermophysical properties of serpentinite - Hršak, Damir (Array, 2008)
U ovom radu istraživan je serpentinit s nalazišta na Banovini u Hrvatskoj. U toj mineralnoj sirovini prevladavajući mineral je antigorit. Dilatacijska krivulja ukazuje da je prva kontrakcija uzorka uzrokovana dehidratacijom antigorita na približno 660°C. Nasuprot tome, na drugu kontrakciju uzorka koja počinje pri približno 860°C utječe stvaranje olivina. Morfologija serpentinita prije i poslije termičke obradbe promatrana je optičkim mikroskopom. Izgled serpentinita prije termičke obradbe karakteriziran je uključcima olivina kao primarnog minerala zaostalog u procesu serpentinizacije. Izgled serpentinita poslije termičke obradbe promijenio se uslijed eliminacije vode. Prvo termički obrađen te potom mljeven serpentinit ima bolje karakteristike od prvo mljevenog, a potom termički obrađenog serpentinita.