Failures of dies for die-casting of aluminium alloys - Kosec, Borut (Array, 2008)
Do oštećenja kalupa za lijevanje aluminijskih legura dolazi zbog istodobnog utjecaja brojnih različitih radnih čimbenika. Kod kalupa za lijevanje aluminijskih legura izbor materijala, konstrukcija kalupa, zamorno termalno naprezanje zbog cikličkog radnog procesa te niska i nehomogena polazna temperature kalupa doprinose oštećenju i nastajanju pukotina. U okviru ovog istraživanja kontroliran je intenzitet i homogenost temperaturna polja na radnoj površini ispitanog kalupa pomoću termografskih mjerenja, a oštećenja i pukotine na radnoj površini analizirani su nedestruktivnim metalografskim metodama.