Use of audible sound for on-line monitoring of gas metal arc welding process - Čudina, Mirko (Array, 2008)
U radu je istraživan čujni zvuk, koja se generira kod procesa elektrolučnog zavarivanja po MAG postupku. Eksperimentalna analiza zvučnog signala je pokazala, da se javljaju dva glavna mehanizma generiranja zvuka, prvi, koji ima karakter impulza, je posljedica paljenja i gašenja električnog luka (plazme); drugi je sam električni luk, koji djeluje kao ionizirajući izvor zvuka. Zvučni signal je upotrijebljen za ocjenjivanje i nadzor procesa zavarivanja, te za ocjenjivanje kvalitete i stabilnosti procesa zavarivanja. Razvijen je novi matematički model za izračun emitiranog zvuka kod procesa zavarivanja, a koji bazira na izmjerenoj struji zavarivanja. Usporedba izračunanih i izmjerenih vrijednosti zvučnog signala je pokazala veliku suglasnost