Investigation and estimation of residual stress in flame sprayed and fused NiCrBSi coatings - Šimunović, Katica (Array, 2008)
Za toplinski naštrcane slojeve, uz dobru otpornost slojeva na trošenje i koroziju, postoje i zahtjevi za dobrom prionjivosti sloja na podlogu,smanjenom poroznosti i smanjenom razinom zaostalih naprezanja. Zaostala naprezanja koja se pojavljuju u sustavu podloga/naštrcani sloj, osobito su važna, jer se njihovom relaksacijom mogu pojaviti razna oštećenja sloja. U ovome radu prikazani su pristupi istraživanju zaostalih naprezanja u toplinski naštrcanim slojevima, te je na osnovi analitičkog modela (autori Tsui i Clyne) procijenjena raspodjela zaostalih naprezanja za NiCrBSi slojeve nanesene postupkom plinskog naštrcavanja praha s utaljivanjem. Ovi podaci mogu se koristiti kao ulazni podaci za numerički model