Investigation of mechanism and kinetics of chalcopyrite concentrate oxidation process - Sokić, Miroslav (Array, 2008)
Proces oksidacije halkopiritnog koncentrata "Rudnik" (Srbija) ispitivan je DTA-TG mjerenjima u atmosferi zraka i temperaturnom intervalu 298-1173 K, kao i XRD analizama produkata oksidacije na 723, 873 i 1173 K. Na temelju dobivenih rezultata predložen je mehanizam oksidacije halkopiritnog koncentrata uključujući i kemijske reakcije koje prate stvaranje odgovarajućih međuproizvoda. Za ispitivanje kinetike procesa rabljene su metode Kissinger i Ozawa, kojima su određene vrijednosti energija aktivacije kemijskih reakcija tokom oksidacije halkopiritnog koncentrata