Oxide and nitride protective layers formed on stainless steel by thermal treatment : SEM, AES, WDS and corrosion measurements - Mandrino, Đorđe (Array, 2008)
Zaštitne oksidne i/ili nitridne slojeve na AISI 321 nerdajućem čeliku pripremljen toplinskom obradom materijala na zraku i u 2 kontrolirana tipa atmosfera kao laboratorijsku simulaciju stvarnog tehnološkog procesa. Slike površine uzoraka dobivene tehnikom SEM, sastav substrata metodom WDS, a za profilnu analizu upotrijebljena je spektroskopija Augerovih elektrona (AES). Kako je ustanovljeno da su debljine formiranih zaštitnih slojeva reda veličine nekoliko stotina nanometara pokušalo se doći do ocjene o prosječnom sastavu unutar sloja upotrijebom tehnike WDS uz odgovarajuće odabranu energiju primarnog elektronskog snopa. Na uzorcima je provjereno i korozijsko testiranje