Quantification of residual stresses in the weld by the hole-drilling method - Trebuňa, František (Array, 2008)
Zaostala naprezanja nastaju u neopterečenim izradcima tijekom tehnoloških procesa, npr., pri odlijevanju, valjanju, zavarivanju i prešanju. U članku je opisan postupak vrednovanja zaostalih naprezanja u zavarenom spoju primjenom metode bušenja otvora. Za određivanje zaostalih naprezanja rabljen je postupak u kojemu se predmnijeva stalna ili linearna raspodjela naprezanja duž otvora