Influence of reheating and cooling conditions on structure and mechanical properties of C-Mn-Si steel - Kvačkaj, Tibor (Array, 2008)
Utjecaj uvjeta zagrijavanja i hlađenja na strukturu i mehanička svojstva C-Mn-Si čelika. Članak daje razvitak strukture i svojstava NVČČ (napredno visoko čvrstih čelika) i UVČČ (ultra visoko čvrsti čelici) za raznolike skupine dijelova automobila. Svojstva čelika C-Mn-Si su utvrđena na temelju laboratorijskog kontroliranog valjanja i hlađenja. Najveći utjecaj na mehanička i plastična svojstva uz zaostali austenit (ZA) i završni tip strukture, ima osim brzine hlađenja i početna temperatura intenzivnog hlađenja (Tpo) koja je nastavak vruće plastične deformacije. Ako je Tpo u intervalu 620-760°C, završna struktura se sastoji od ferita sa ZA. Pretežito acikularni ferit sa ZA, također bainit sa ZA je uočen kad je Tpo bila u intervalu 760-850°C