Effect of solution treatment on intermetallic phases morphology in AlSi9Cu3 cast alloy - Tillová, Eva (Array, 2008)
U članku je dano istraživanje utjecaja toplinskog otapanja na 505°C, 515°C i 525°C ± 2°C sa različitim vremenima držanja 2, 4, 8, 16 i 32 sata na mikrostrukturu komercijalne ljevačke legure AlSi9Cu3. Tijekom toplinske odredbe došlo je do sferoidizacije eutektičkog Si, postepenog raspada željeznih intermetalnih faza sa osnovom Al(FeMnMg)Si, skraćivanje i stanjivanje iglica faze Al5FeSi i otapanje intermetalne faze Al-Al2Cu-Si na temperaturi 525°C