Processing of metals by severe plastic deformation (SPD) : structure and mechanical properties respond - Zrnik, Josef (Array, 2008)
IPD je postupak pretvorbe krupno u ultrafino zrnate (UFZ-a) metale i legure. Dobiveni UFZ materijal posjeduje oplemenjena mehanička i fizikalna svojstva, te su namjenjeni za široko komercijalno rabljenje. Ovaj članak s jedne strane daje osvrt na povijesni razvitak IPD-a postupka, a s druge strane djelomice ishodište za razvitak UFZ-a i njezine stabilnosti u trgovački čistom aluminiju, kao funkcija preoblikovanja i poslije deformacije primjenjenog žarenja