High resolution isentropic model applied to local weather forecasting - Mazzocco Drvar, Dunja (Array, 2008)
Sažetak: Ovaj rad je najvećim dijelom posvećen diskusiji o izentropskom modelu visoke rezolucije HRID kojega je razvio Glasnovi} (1983) i vremenskim vertikalnim presjecima koji se koriste operativno direktnim uklju~ivanjem u prognosti~ki model ALADIN. HRID se zasniva na uspje{noj primjeni rutine polinomskog hidrostati~kog prilago|avanja, koja se temelji na recipro~noj vrijednosti parametra termi~kog stabiliteta i njezinim derivacijama vi{ega reda. S obzirom da se te relacije pri vertikalnoj interpolaciji primjenjuju lokalno, problem se rje{ava analiti~ki i time eliminira izra~un kona~nih razlika u izentropskim slojevima razli~itih debljina. Rad prikazuje lokalnu 72-satnu prognozu za Split, pomo}u vertikalnih vremenskih presjeka s detaljima vertikalne strukture atmosfere uz sve karakteristike koje prate prolazak frontalnog sustava 2. sije~nja 2007